Το άθλημα της κλειστής κωπηλασίας

Το άθλημα της κλειστής κωπηλασίας οφείλει την ύπαρξή του στους αδελφούς Ντραϊσεγκάκερ (μέλη της Ολυμπιακής κωπηλατικής ομάδας των ΗΠΑ), που κατασκεύασαν πρώτο κωπηλατικό μηχάνημα το Concept2 Indoor Rower, το 1981. Με το κωπηλατικό, μπορούσαν να αντικαταστήσουν την προπόνηση στη βάρκα κατά τη χειμερινή περίοδο.

Η αποδοχή του εργόμετρου – όπως συνηθίζεται να το λένε – από τον κωπηλατικό κόσμο, ήταν τόσο μεγάλη, που μέσα σε ένα χρόνο διοργανώθηκε στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ το πρώτο πρωτάθλημα κλειστής κωπηλασίας. Τα υπόλοιπα, όπως λένε, είναι ιστορία.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 120 πρωταθλήματα κλειστής κωπηλασίας στον κόσμο, τα οποία χρησιμοποιούν το εξελιγμένο Concept2 Indoor Rower model D. Ο καθένας οποιασδήποτε ηλικίας και φύλλου μπορεί να αγωνιστεί για άθληση, διασκέδαση, ποιότητα ζωής.

Τα εργόμετρα έχουν τη δυνατότητα να συνδέονται με ηλεκτρονικό υπολογιστή και να απεικονίζονται σε γιγαντοοθόνη με μορφή βαρκών που τρέχουν η μία δίπλα στην άλλη. Το ίδιο μπορεί να γίνει και με τη χρήση του internet. Ο καθένας μπορεί από το σπίτι του να λάβει μέρος σε προπόνηση ή αγώνα, με άτομα από όλο τον κόσμο. Η δημιουργία του πρώτου παγκόσμιου γυμναστηρίου είναι πια γεγονός.