Το άθλημα της κλειστής κωπηλασίας οφείλει την ύπαρξή του στους αδελφούς Ντραϊσεγκάκερ που κατασκεύασαν πρώτο κωπηλατικό μηχάνημα το 1981.
Η κωπηλατική θεωρείται από τις πιο ασφαλείς ασκήσεις για τους εξής λόγους: Είναι impact free, που σημαίνει ότι δεν επιβαρύνει τις αρθρώσεις από το σωματικό βάρος και τους κραδασμούς που δημιουργούνται εξαιτίας τους. Γυμνάζει ταυτόχρονα όλους τους μυς, σε όλο το εύρος τους. Η αντίσταση της άσκησης είναι ανάλογη της δύναμης, δηλαδή όσο πιο πολύ δύναμη βάζεις τόσο πιο δύσκολη…
Ανεξάρτητα από την ηλικία ή το φύλλο και το επίπεδο φυσικής κατάστασης, ο καθένας μπορεί να γυμναστεί κωπηλατώντας. Δεν είναι τυχαίο ότι τα καλύτερα πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο έχουν την κωπηλασία σαν κύρια εκγύμναση των φοιτητών. Η κωπηλατική άσκηση χρησιμοποιείται σαν βασική άσκηση αποκατάστασης από αθλητικούς τραυματισμούς άλλων αθλημάτων.
Εδώ φαίνεται και το μεγάλο πλεονέκτημα της κωπηλασίας σε σχέση με άλλα αθλήματα που και αυτά χρησιμοποιούν όλους τους μυς, όπως η κολύμβηση και ο ανώμαλος στο χιόνι. Στην κωπηλατική κίνηση οι μυς ενεργοποιούνται σε όλο το εύρος τους. Τα πόδια ξεκινούν από πλήρη κάμψη και τα χέρια καταλήγουν και αυτά σε πλήρη κάμψη. Γυμνάζει ταυτόχρονα όλους τους μυς μέσα…
Σε μια κωπηλατική κουπιά ξεχωρίζουμε δύο φάσεις , το τράβηγμα της αντίστασης και την επαναφορά. Στο τράβηγμα προσπαθούμε να έλκουμε τη λαβή όσο πιο δυνατά μπορούμε, ενώ στην επαναφορά επιστρέφουμε στην αρχική θέση χωρίς επιβάρυνση. Η όλη κίνηση γίνεται ομαλά και απαλά. Ουσιαστικά, θα μπορούσαμε να την παρομοιάσουμε με τις έλξεις βάρους, με τη διαφορά ότι στην επαναφορά δεν υπάρχει…
Σχεδόν όλα τα είδη γυμναστικής επηρεάζουν μεμονωμένες μυϊκές ομάδες αφήνοντας αγύμναστες όλες τις άλλες. Κάνοντας κωπηλασία σημαίνει ότι ενεργοποιούμε ταυτόχρονα όλους τους μυς μας. Σε κάθε κωπηλατικό κύκλο (κουπιά) έχουμε κίνηση από τα πόδια, την πλάτη, τα χέρια και τους κοιλιακούς. Με τον τρόπο αυτό η επιβάρυνση που δημιουργείται είναι η μέγιστη δυνατή, έχοντας έτσι την καλύτερη επίδραση στην αντοχή…
Ουσιαστικά πρόκειται για το συνδυασμό τριών ικανοτήτων του ανθρώπινου οργανισμού, την αντοχή, τη δύναμη και την ευλυγισία. Η καλή φυσική κατάσταση επέρχεται μόνο με την καλή λειτουργία και των τριών ικανοτήτων. Αντοχή – Είναι η ικανότητα του οργανισμού μας να εκτελεί μια μυϊκή εργασία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το επίπεδο της αντοχής μπορεί να μετρηθεί με τη μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου…